Facebook Twitter Email Pinterest

Rallin Pohjoismaiden mestaruussarja käynnistyy Ruotsista - Tikkinen ja Vatanen hakemaan uusia kokemuksia

26.04.2024 / Ralli SM / Viestintä

AKK-Motorsport ry jatkaa tänäkin vuonna tiivistä yhteistyötä muiden pohjoismaiden lajiliittojen kanssa. Vuonna 2022 ensimmäisen kerran ajettu Rallin Pohjoismaiden mestaruussarja ajetaan myös tänä vuonna neljän osakilpailun mittaisena. 

Sarja käynnistyy 10.-11. toukokuuta Ruotsin osakilpailulla, Rally Nyköpingillä. Ruotsin jälkeen vuorossa on Suomen osakilpailu, Ralli SM -sarjan yhteydessä ajettava SM Pohjanmaa Ralli 14.-15. kesäkuuta. Ruotsin ja Suomen osakilpailut ajetaan soralla. 

Sorakisojen jälkeen sarjassa on reilun kahden kuukauden mittainen tauko, ennen kuin siirrytään asfaltille. Norjan osakilpailu Rally Larvik on vuorossa 31. elokuuta. Kauden päätösosakilpailuna toimii 28. syyskuuta Tanskassa ajettava Rally Stoholm. 

Sarjan Suomen kansallisena yhteyshenkilönä toimiva Markus Silfvast rohkaisee kilpailijoita tarttumaan uusiin haasteisiin ja kokemuksiin. Kilpailuihin pääsee mukaan matalalla kynnyksellä. 

- Pohjoismaiden mestaruussarja on hieno mahdollisuus päästä kilpailemaan ulkomaille erilaisiin kilpailuihin ja olosuhteisiin. Ja mikä parasta, kilpailemaan pääsee myös kansallisilla autoilla, mm. äffäläisillä, V1600-autoilla, kansallisilla 4WD-autoilla, Silfvast aloittaa. 

- Sarjan kilpailuihin riittää kansallinen lisenssi. Ainoa vaatimus on, että National-kortti pitää pyytää lajiliitto AKK:sta. Pohjoismaissa voi myös käyttää suomalaisia siirtokilpiä. Mahdollisissa ongelmatilanteissa minuun voi ottaa rohkeasti yhteyttä, niin katsotaan yhdessä ratkaisut niihin, Silfvast lisää. 

Ville Vatanen

Ville Vatanen. 

SM4-luokan kärkinimet mukana kauden avauksessa Ruotsissa 

SM-sarjasta mukaan Ruotsiin on tässä kohtaa lähdössä SM4-luokan kärkikaksikko, ykköspaikkaa hallussaan pitävä Ville Vatanen sekä kakkosena oleva Tomi Tikkinen. Kaksikko kilpailee PM-sarjan luokassa 4. Kyseessä on molemmille kuljettajille ensimmäiset ulkomaankokemukset rallin parissa. 

- Ensimmäinen kisa ulkomailla ja tietysti odottavaisin fiiliksin lähdetään. Mielenkiinnolla odotan, että pääsee näkemään millaista tiestöä länsinaapurin puolella on tarjolla, Tikkinen mietti. 

- Todella hyvillä fiiliksillä lähdetään tutustumaan Nyköpingin tiestöihin, Vatanen komppaa. 

Tikkinen ja Vatanen lähtevät kummatkin ensisijaisesti hakemaan uusia kokemuksia, mutta kilpailu toimii molemmille myös hyvänä testinä. 

- Alunperin ajatus taisi lähteä siitä, kun tiimipäällikkö näki mainoksen kyseisestä sarjasta. Siitä se lähti sitten pikkuhiljaa kehittymään ja rupesin selvittämään miten nuotitus ynnä muut asiat toimivat ruotsin puolella, Tikkinen kertoo. 

- Totesimme pienen selvittelyn jälkeen, että kyseinen kisa voisi olla hyvä kesäkauden aloitukseen SM-sarjaa ajatellen ja totta kai saisimme samalla arvokasta kokemusta ulkomailta, Tikkinen jatkaa. 

- Totta kai tavoitteena päästä ralli maaliin ilman suurempia ongelmia, mutta kyllähän se olisi mukava jos pystyisi oman luokan voitosta taistelemaan. Toki täytyy pitää mielessä, että kisaan ollaan lähdössä vara-autolla. Se tuo omat haasteensa, mutta parhaamme tietysti yritetään, Tikkinen lisää. 

Myös Vatanen kertoo Ruotsin osakilpailun olevan hyvä valmistava kilpailu SM-sarjan seuraavaa osakilpailua, SM Mad-Croc Länsirannikon Rallia varten. 

- Käydään hakemassa kokemusta erilaisista tiestöistä ja olosuhteista. Siellä alkaa valmistautuminen Länsirannikon SM-ralliin. Tavoitteena on saada hyvät testikilometrit ja samalla päästään vertaamaan vauhtia muihin V1600-luokan kilpailijoihin, Vatanen sanoo. 

Molemmat kuskit nähdään suurella varmuudella myös sarjan toisessa osakilpailussa Seinäjoella, jossa jaetaan myös Ralli SM -kauden viidennet pisteet. Asfalttiosakilpailuihin osallistumisesta kumpikin vihjaa varovaisesti. 

- Se voi olla että Ruotsi ei jää ainoaksi kisaksi, lähtökohtana olisi et pyritään ainakin kolme sarjan kilpailua ajamaan, Tikkinen paljastaa. 

- Ajetaan nyt Ruotsi ja Seinäjoki, mietitään sitten jatkoa, Vatanen päättää. 

Suomalaisia on tällä hetkellä ilmoittautunut Ruotsin osakilpailuun mukaan seitsemän autokuntaa. Tikkisen ja Vatasen lisäksi mukana ovat Petri ReinikainenMika KarppanenMikko LauhasmaaJuha Karjalainen ja Teuvo Hämäläinen

Rallin Pohjoismaiden mestaruussarjaan, sen sääntöihin ja osakilpailuihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.rallynordic.fi. Ruotsin osakilpailun ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 28.4. klo 18:00. 

Ralli SM -sarja jatkuu 24.-25. toukokuuta Turun seudulla ajettavalla SM Mad-Croc Länsirannikon Rallilla. Ilmoittautuminen ralliin päättyy 13.5. klo 21:00. 

SM-luokkien pisteet 3/7 osakilpailua

SM1
1. Roope Korhonen 70p
2. Benjamin Korhola 49p 
3. Anssi Rytkönen 38p
4. Mikko Heikkilä 34p
5. Niclas Grönholm 31p 

SM2
1. Henri Hokkala 84p
2. Jesse Kallio 52p
3. Jooa Iivari 40p
4. Ville Ruokanen 23p 
5. Toni Herranen 20p 

SM3
1. Leevi Lassila 75p
2. Tuukka Kauppinen 34p
3. Giovanni Trentin 34p 
4. Niko Kalmi 33p 
5. Raoul Dahlqvist 33p

SM4
1. Ville Vatanen 84p
2. Tomi Tikkinen 52p
3. Lauri Halonen 34p
4. Roope Hirvonen 28p 
5. Aaron Holopainen 27p 

SM5
1. Pekka Keski-Korsu 70p
2. Arttu lähdeniemi 52p
3. Miikka Vuokila 43p
4. Rasmus Tuominen 33p 
5. Arto Juolahti 23p 

Tiimit
1. Rautio Motorsport 147p
2. RTE-Motorsport 109p
3. Printsport 99p
4. Ouneva Oy 86p 
5. TGS Motorsport 59p 

Kaikki pisteet »

Flying Finn Future Star

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan - niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin.

Suomen MM-rallin, Secto Rally Finlandin, järjestäjä AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -ohjelman vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Ohjelman voittanut kuljettaja on saanut alusta asti merkittävän palkinnon. Vuonna 2024 palkintona voittajalle tarjotaan osallistuminen vuoden 2024 Secto Rally Finlandiin. Hän pääsee näyttämään taitojaan Suomen MM-rallin sorateillä täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen M-Sportin Ford Fiesta Rally3 -auton ja huoltokokonaisuuden: Pirellin renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.

Lue Flying Finn Future Star ohjelmasta lisää täältä.

Ralli SM -kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki (RSJM)
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus (RSJM)
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku (RSJM)
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki (RSJM)
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti (RSJM)
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee (RSJM)

Yhteystiedot

Rallin lajipäällikkö

Henrik Frank
henrik.frank@autourheilu.fi
040 534 9977

Promoottori 

Mika Heinonen
mika.heinonen@autourheilu.fi
045 7730 5990

Kaupalliset asiat

Lassi Liimatainen
lassi.liimatainen@autourheilu.fi
050 325 1120

Seuraa Ralli SM -sarjaa

www.rallism.fi
Facebook
Instagram
YouTube
Twitter 
TikTok

Seuraa SM Mad-Croc Länsirannikon Rallia

www.lansirannikonralli.fi
Facebook
Instagram
X
TikTok

Kuvat: Taneli Niinimäki / AKK

Pisteet top 5

1. Roope Korhonen / Anssi Viinikka 70 pistettä LMM (Rally2)
2. Benjamin Korhola / Sebastian Virtanen 49 pistettä VihUA (Rally2)
3. Anssi Rytkönen / Mikael Korhonen 38 pistettä KoMoKe (R5)
4. Mikko Heikkilä / Kristian Temonen 34 pistettä MäntsMK (Rally2)
5. Niclas Grönholm / Kristian Temonen 31 pistettä EMSC (Rally2)

< Katso kaikki >

Kalenteri 2024

1) 12.-13.1. SM Auto Sorsa Riihimäki-Ralli, Riihimäki
2) 1.-3.2. 59. Arctic Lapland Rally, Rovaniemi
3) 8.-9.3. SM Tuuri Ralli, Alavus
4) 24.-25.5. SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli, Turku
5) 14.-15.6. SM Pohjanmaa Ralli, Seinäjoki
6) 23.-24.8. SM Ralli Lahti, Lahti
7) 4.-5.10. SM Ralli Kitee, Kitee

SM-sarja sosiaalisessa mediassa